Tradities – in ere houden of niet?

Het huwelijk is een overgangsritueel. Dat gaat vaak gepaard met bepaalde gebruiken die al jaren oud zijn. Sommigen blijven bestaan, anderen krijgen een moderner jasje.

Hier een overzichtje van de belangrijkste gebruiken.

“Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in your shoe”

  • Something old: iets dat je van een familielid hebt ontvangen (bv. de trouwring of de sluier/trouwkleed die van generatie op generatie wordt doorgegeven) en een verwijzing is naar het eren van de familie;
  • Something new: dit verwijst naar verbinding tussen het koppel, het symbool als blik naar de toekomst;
  • Something borrowed: iets dat je leent van een koppel dat gelukkig getrouwd is; dit zal het bruidspaar ook veel geluk brengen;
  • Something blue: de kleur blauw staat voor liefde, puurheid en trouw zijn aan elkaar; het zijn drie belangrijke elementen voor een sterk en goed huwelijk;
  • Sixpence in your shoe: dit deel van het Engels rijmpje vergeet men vaak; het betekent dat een zilveren muntje in de schoen symbool staat voor geluk en welvaart voor het bruidspaar.

Tying the knot

Dit is nog een gezegde die dateert van de Middeleeuwen en is een Keltisch ritueel waar man en vrouw een vissersknoop rond hun beide handen binden (de zogenaamde ‘handfasting ceremony’) als teken van eenheid en verbinding voor elkaar. Deze traditie wordt vooral gebruikt bij ceremonies.

Minn_Momentvormgeving – photo credit: Tasja Van Rymenant Photography

Tying the knot wordt soms ook gevraagd aan bruidsmeisjes in de zin van: ‘Will you help me tie the knot?’ en als gift krijgen ze dan een ring, armband, ketting, oorbellen in de vorm van een knoop.

De bruidegom vraagt de hand van zijn toekomstige aan de schoonvader

Deze wordt niet meer vaak gedaan, maar het is wel een mooi symbool van de bruidegom om goedkeuring te vragen van de schoonvader. Als de schoonvader zijn goedkeuring geeft, betekent dit heel veel.

Het bruidsboeket gooien

De oorsprong van het bruidsboeket gooien, ligt in Frankrijk en Engeland. De traditie hier was om stukken uit de bruidsjurk te scheuren en zo ook een beetje geluk te hebben. Welke bruid wil dit nu? Daarom gooide de bruid het bruidsboeket als afleiding om te ontsnappen aan de mensen die de jurk wouden scheuren.

Foto: Kobe Vanderzande

Vandaag is de traditie echter anders en eerder gericht op de vrijgezelle dames die het boeket willen vangen, zodat zij de volgende zijn om te trouwen. Dit zijn grappige taferelen op het huwelijk; de bruid die klaarstaat om het boeket achter zich te gooien en alle dames (bruidsmeisjes, getuigen, vriendinnen,… ) die ervoor willen vechten om het boeket te vangen.

Met jouw papa naar het altaar lopen

Foto: Liesbeth Engelen

Een traditie die je nog heel vaak ziet – als de papa er nog is. Hij brengt zijn dochter naar de andere man in haar leven. Zo geeft hij ook de goedkeuring om aan haar nieuwe toekomst te beginnen met de man van haar leven. Dit is een emotioneel moment voor de papa.

De dag voor het huwelijk apart slapen

Dit doen koppels wel nog heel vaak. Ze gaan de avond voor hun huwelijksdag apart slapen, zodat ze zich helemaal kunnen voorbereiden op hun grote dag. De bruid is meestal vergezeld van de bruidsmeisjes/getuige om zo nog een gezellige avond te hebben en de man houdt het rustig om zich goed te kunnen voorbereiden.

Zo zijn ze even van elkaar gescheiden om erna een leven lang bij elkaar te zijn en aan hun toekomst te beginnen.

Welke traditie hou jij graag in ere? Wat wordt deel van jullie huwelijk?

Bronnen:

Categories :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *