Tradities: in ere houden of niet?

Het huwelijk is een overgangsritueel. Dat gaat vaak gepaard met bepaalde gebruiken die al jaren oud zijn. Sommigen blijven bestaan, anderen krijgen een moderner jasje. Ik geef in dit artikel een overzicht van de belangrijkste gebruiken.

Tradities: in ere houden of niet?
“Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in your shoe”
Something old: iets dat je van een familielid hebt ontvangen (bv. de trouwring of de sluier/trouwkleed die van generatie op generatie wordt doorgegeven) en een verwijzing is naar het eren van de familie;
Something new: dit verwijst naar verbinding tussen het koppel, het symbool als blik naar de toekomst;
Something borrowed: iets dat je leent van een koppel dat gelukkig getrouwd is; dit zal het bruidspaar ook veel geluk brengen;
Something blue: de kleur blauw staat voor liefde, puurheid en trouw zijn aan elkaar; het zijn drie belangrijke elementen voor een sterk en goed huwelijk;
Sixpence in your shoe: dit deel van het Engels rijmpje vergeet men vaak; het betekent dat een zilveren muntje in de schoen symbool staat voor geluk en welvaart voor het bruidspaar.
De dag voor het huwelijk apart slapen
Dit doen koppels soms nog wel. Ze gaan de avond voor hun huwelijksdag apart slapen, zodat ze zich helemaal kunnen voorbereiden op hun grote dag. De bruid is meestal vergezeld van de bruidsmeisjes/getuige om zo nog een gezellige avond te hebben en de man houdt het rustig om zich goed te kunnen voorbereiden.
Zo zijn ze even van elkaar gescheiden om erna een leven lang bij elkaar te zijn en aan hun toekomst te beginnen.
Met jouw papa naar het altaar lopen
Foto: Moments by Valerie - Bloemen: Hello honey
Een traditie die je nog heel vaak ziet – als de papa er nog is. Hij brengt zijn dochter naar de andere man in haar leven. Zo geeft hij ook de goedkeuring om aan haar nieuwe toekomst te beginnen met de man van haar leven. Dit is een emotioneel moment voor de papa.
De huwelijkskaars
Foto: Moments by Valerie
Als koppel laten jullie tijdens de huwelijksviering een huwelijkskaars branden als teken van jullie verbondenheid. Een mooi gebaar en symbool om beide families samen te brengen.
Tying the knot
Foto: Anna DeMarco via hardyfarm.com
Dit is nog een gezegde die dateert van de Middeleeuwen en is een Keltisch ritueel waar de partners een vissersknoop rond hun beide handen binden (de zogenaamde ‘handfasting ceremony’) als teken van eenheid en verbinding voor elkaar. Deze traditie wordt vooral gebruikt bij ceremonies.
Tying the knot wordt soms ook gevraagd aan bruidsmeisjes in de zin van: ‘Will you help me tie the knot?’ en als gift krijgen ze dan een ring, armband, ketting, oorbellen in de vorm van een knoop.
De bruidegom vraagt de hand van zijn toekomstige aan de schoonvader
Deze wordt niet meer vaak gedaan, maar het is wel een mooi symbool van de bruidegom om goedkeuring te vragen van de schoonvader. Als de schoonvader zijn goedkeuring geeft, betekent dit heel veel.
Het bruidsboeket gooien
Foto: Moments by Valerie - Bloemen: Hello honey
De oorsprong van het bruidsboeket gooien, ligt in Frankrijk en Engeland. De traditie hier was om stukken uit de bruidsjurk te scheuren en zo ook een beetje geluk te hebben. Welke bruid wil dit nu? Daarom gooide de bruid het bruidsboeket als afleiding om te ontsnappen aan de mensen die de jurk wouden scheuren.
Vandaag is de traditie echter anders en eerder gericht op de vrijgezelle dames die het boeket willen vangen, zodat zij de volgende zijn om te trouwen. Dit zijn grappige taferelen op het huwelijk; de bruid die klaarstaat om het boeket achter zich te gooien en alle dames (bruidsmeisjes, getuigen, vriendinnen,… ) die ervoor willen vechten om het boeket te vangen.
De kousenband
Foto: Marlies De Boeck Photography
Een sexy traditie die sommige bruiden nog steeds doen, is het dragen van de kousenband. Volgens de traditie heeft de kousenband 2 betekenissen:
- Maagdelijkheid: symbool voor een bride to be die nog maagd is en dat het uitdoen van de kousenband door de bruid dus betekent dat zij afstand doet van haar maagdelijkheid;
- Geluk: voor de vrijgezelle gasten zou iets van de bruid hebben (stukje bruidsjurk, kousenband) hen geluk brengen om de juiste huwelijkspartner te vinden. Zo ontstond er dus dat de bruidegom de kousenband van het been van de bruid moest halen - met de tanden of course - en vervolgens over zijn schouders naar de vrijgezellen mannen moest gooien!
Houd jij graag traditie in ere of doen je liever jullie eigen ding? Dit is ook helemaal ok, het is jullie dag: You do you!